vrijdag 27 januari 2012

TPACK- Krant maken

Deze les heb ik gegeven aan de klassen 2. Ze zijn hier 4 lessen mee bezig geweest...

Inleiding:
Kranten meegenomen en besproken wat er allemaal in de krant te vinden is. Daarbij ook goed gekeken naar de opbouw van de krant. Ook hebben we een paar artikelen bekeken. Daarbij gelet op de keuze van de titel en de foto bij de geplaatste tekst.
Vervolgens een filmpje van schooltv bekeken over:  Kranten: Hoe maken ze die eigenlijk....

Opdracht:
Vervolgens kregen de leerlingen de opdracht om zelf een krant te maken via de site: http://www.krantenmaken.nl/  Ze mochten zelf het onderwerp van hun krant kiezen.

De afbeeldingen konden gehaald worden van internet. Ook kon er een tekening gemaakt worden op het digibord om vervolgens in de krant te voegen en er waren fototoestellen aanwezig, waarmee de leerlingen zelf foto's konden maken voor hun krant.

De teksten mochten zelf geschreven worden of er kon gezocht worden naar teksten op het internet. Een combi was ook mogelijk.
Ik heb hierbij vooral gekeken naar het niveau van de leerlingen. Sterke leerlingen heb ik vooral gestimuleerd om de teksten zelf te schrijven, terwijl de taalzwakke leerlingen vooral hun teksten opzochten op internet.

De tekstkoppen werden door de leerlingen zelf verzonnen.



Evaluatie:
De klassen 2 zijn beiden erg onrustig en dus was het best spannend om deze opdracht te doen.
Extra gaaf dus om te zien dat beide klassen serieus aan deze opdracht gewerkt hebben en dat iedereen tot een resultaat is gekomen waar hij/zij trots op is.
Mooi was de opmerking van een leerling toen hij met zijn eigen krant in zijn hand stond: "Ik kan haast niet lezen, maar toch heb ik een krant gemaakt. Ik had nooit gedacht dat ik dat kon."





zondag 22 januari 2012

Storyboard maken en scene filmen

Bij de specialisatie Beeld en Geluid kregen we de opdracht om een korte instructie te maken over een onderwerp. Na het onderwerp gekozen te hebben, moest het uitgewerkt worden in een storyboard met het programma 'Comic life'. Vervolgens moest je een scene kiezen en deze filmen en monteren in 'iMovie'.

Eerst maar eens een onderwerp kiezen wat ook in deze omgeving kon worden gefilmd. De verfpotten zorgden voor het idee om iets te doen met het mengen van kleuren. Alle kleuren komen voort uit 3 basiskleuren. Er werd snel wat geschetst en vervolgens voorbereidingen getroffen om een storyboard te maken.

Tijdens het maken van foto's kwam Guido met de tip om te beginnen met bijvoorbeeld een krant waarin heel veel kleuren staan en vervolgens de stap te maken naar de basiskleuren, waarbij uitgelegd wordt dat deze gemengd kunnen worden. Je sluit het onderwerp mengen op deze manier aan bij de belevingswereld van de leerlingen, waardoor hun interesse wordt gewekt.

Het storyboard maken viel vooral technisch tegen. Een hoop geklooi om een beetje door te krijgen hoe alles werkte. We hadden al snel zoiets dat we eigenlijk wel wisten wat we wilden en dat zo'n storyboard dus een beetje overbodig was.


Maar we hadden nog heel veel tijd en dus maar verder gegaan. Het programma kregen we steeds beter onder de knie en terwijl we bezig waren, kregen we steeds weer nieuwe ideeen, waardoor het storyboard steeds veranderde en ons onderwerp steeds beter werd verteld. Grappig, want nu zagen we opeens toch wel de meerwaarde van het storyboard in.

Voor het filmen hebben we gekozen voor de scene waarin we het mengen lieten zien. We wilden eerst tijdens het filmpje vertellen wat we deden en besloten in het magazijn te filmen, omdat het daar stil was, maar terwijl we bezig waren, kwamen we erachter dat dit geen meerwaarde had. Het was best lastig, want door het licht, hadden we te maken met schaduwen bij het filmen. We kregen dit later ook terug in de evaluatie. Bij het filmen hebben we veel korte shots gemaakt van verschillende punten.

Bij het monteren bleek dat het wel een heel saai stukje film was. Dus veel stukken eruit gehaald en het filmpje hierdoor sneller gemaakt. Een redelijk vlot stukje muziek gevonden en het filmpje zag er al een heel stuk beter uit.


Bij de evaluatie kregen we terug dat het mengen best duidelijk was uitgebeeld. Volgens Guido hadden we het nog sneller kunnen maken door de kleuren direct door elkaar te mengen i.p.v. eerst een beetje verf pakken en dan mengen. We hadden dit eerst ook zo gedaan alleen kregen we niet de oranje kleur die we wilden ;-)
Verder kregen we ook terug dat de kleuren in het filmpje niet duidelijk waren. Goed licht is dus belangrijk bij het maken van een filmpje.....

Wel goed ervaren dat een goed filmpje maken heel erg moeilijk is en dat het enorm veel tijd kost.....